Boeken

Quinoa

Eric van Veluwen is ambassadeur voor biologisch eten. Goed eten heeft volgens Eric geen kunstgrepen nodig. Niet alleen omdat de smaak de pan uit vliegt, maar ook uit principe. Eric heeft gekookt bij een aantal Belgische en Nederlandse restaurants met Michelinster. Robèrt van Beckhoven is bekend als jurylid van het televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’. Hij is Meester Patissier en heeft het onlangs als eerste Nederlander tot Meester Boulanger geschopt. Robèrt geeft advies op het gebied van patisserie en deelt zijn kennis en passie tijdens workshops.

Echte kaas

In dit boek gaat Eric van Veluwen op culinaire kaasontdekkingsreis door Nederland, van Texelse schapenkaas en Machedoux uit Zevenhuizen tot Messenklever uit Middenbeemster en Veenweidekaas uit Zoeterwoude. Met veel oog voor detail beschrijft hij zowel de kaasmakers als hun kazen, en voegt per kaas een recept toe. Daarnaast geeft hij zijn favoriete adressen van Nederlandse kaasboeren en kaaswinkels. Toen Eric dit boek maakte was hij patron cuisinier op Landgoed Rhederoord. En als lid van de Slow Food Werkgroep Kaas zet hij zich in voor het behoud van onze kaascultuur en experimenteert hij graag met verloren gewaande, soms zelfs ‘verboden’ rauwmelkse kazen.


Oerdis

Overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten zijn de grote gezondheidsproblemen van deze tijd. De gemeenschappelijke oorzaak ligt in ons huidige voedingspatroon. In het Oerdis wordt de oplossing gezocht in het verre verleden. Hoe aten de eerste mensen? Hoe goed was die voeding afgestemd op hun lichaam? Oerdis, met dagmenu’s en recepten om zelf ook eens Oerdis uit te proberen! Oerdis is voor iedereen die houdt van lekker en gezond eten en interesse heeft in geschiedenis. Voor dit boek van Liesbeth Smits en Henk Huizing maakte Eric van Veluwen de menu’s en recepten.

Modern koken in Nederland - De Veluwe

Eric van Veluwen, (destijds) patron cuisinier van Landgoed Rhederoord was één van de eerste koks in Nederland die op een culinair hoog niveau biologisch kookte. Hij weet ‘oude’, beproefde, biologische waarden te combineren met nieuwe, opwindende receptuur, gebruikmakend van bijzondere, soms eeuwenoude streekproducten van de Veluwe. In Modern Koken in Nederland staan recepten die snel en gemakkelijk zijn, maar ook recepten van vroeger die bijna niemand meer kent maar die niet verloren mogen gaan. “Dit boek is meer dan een verzameling recepten. Het gaat over eten uit mijn streek, over goede producten en leveranciers die ik persoonlijk ken. Ik wil in dit boek de verbondenheid en betrokkenheid uitdrukken, die ik voel voor mijn omgeving en de natuurproducten die er worden voortgebracht. Het wild van de Veluwezoom en de groenten, het fruit en de paddenstoelen van de IJsselstreek. En niet te vergeten de streekgerechten als pareltjesbrij, kruudmoes en hangop”. Eric van Veluwen