Media

Het Groene Oosten oktober 2019

In drie afleveringen van Het Groene Oosten geeft Eric tips om verspilling van voedsel tegen te gaan. Zo laat hij presentator André van der Zee zijn eigen granola ontbijtmix maken, van verrotte appels uit eigen tuin maken ze cider en in de eerste aflevering maken ze stoere mannen ketchup van oude tomaten en paprika’s. 

De opnames waren bij Eric thuis: ‘We willen de kijkers laten zien dat je van verrotte producten nog iets lekkers kan maken. Er wordt veel te veel voedsel weggegooid, dat is slecht voor het milieu en je portemonnee. Deze tips zijn zo eenvoudig, dat iedereen dit thuis kan doen.’ Jaarlijks wordt in ons land zo’n 2 miljoen ton voedsel verspild.

Uit de tv-serie blijkt dat iedereen kan bijdragen aan een duurzamere samenleving. Het Groene Oosten is vanaf vandaag, 30 oktober, om 17.30 uur te zien op RTV Oost (de uitzending wordt ieder uur herhaald). Kijken dus!!


Groen Licht

Op je bord: diervriendelijke foie gras?

Acteur Edo Brunner is dol op foie gras, maar vraagt zich af of er voor de delicatesse ook een ‘gansvriendelijk’ alternatief is. Dit gerecht maakt hij echter zelden. Want Edo vindt dat je foie gras met goed fatsoen niet kunt eten. Foie gras is de vervette lever van eenden of ganzen. Het betekent letterlijk ook ‘vette lever’. En die lever wordt zo vet en groot omdat de eenden en ganzen de laatste weken van hun leven dwangvoeding (gavage) krijgen. Zo worden de levers kunstmatig vier tot tien keer groter gemaakt.

Alternatief: recept van kok Eric van Veluwen

Eric van Veluwen is chefkok. Tevens is hij mede-eigenaar van Cultuur en Congrescentrum Antropia in Driebergen en oprichter van de Goede Snackbar (voor bio- en verantwoorde catering op scholen). Eric maakt voor Edo een alternatieve “foie gras” en die valt bij Edo goed in de smaak.

 


Rare Jongens

De ballen van een schaap eten

In het programma Rare Jongens krijgen comedians Lieven Scheire en Leo Alkemade de meest uiteenlopende vragen en opdrachten voorgeschoteld over de geschiedenis. Niet ieder antwoord is in de studio te vinden, dus worden de Rare Jongens iedere uitzending op pad gestuurd.

Zo ook in de aflevering waarin Eric hen van alles leert over Middeleeuws eten. In de Middeleeuwen moesten mensen alleseters zijn. Echt lekker eten kwam niet zo snel op tafel. Maar kunnen Leo en Lieven een beetje overweg met Middeleeuws eten? Ze moeten een heerlijk maaltje koken met Middeleeuwse ingrediënten, zoals ingewanden, de ballen van een schaap en een glaasje bloed.

 


Het Groene Oosten

Voor een duurzamer Gelderland

Seizoen 2 van hét programma dat laat zien dat een duurzaam leven niet saai of suf is, maar juist heel leuk en logisch. Over duurzame ontwikkelingen, ontdekkingen en leuke tips. Presentator André van der Zee belicht op enthousiaste en verrassende wijze thema’s zoals energie besparen, duurzaam vervoer en grondstoffenterugwinning. Hij pakt milieuvraagstukken die in het alledaagse leven voorkomen bij de kop, beantwoordt vragen van kijkers, test duurzame snufjes en presenteert handige, duurzame gadgets.

No Waste

Er wordt heel veel eten weggegooid, zowel door consumenten als supermarkten. In het Groene Oosten laat biologisch kok Eric van Veluwen zien hoe je een gerecht maakt van producten die over de datum zijn.