Over Hohes Haus

Het Hohes Haus staat aan de voet van het plaatsje Heek, net over de grens, en maar 20 minuten rijden vanaf Enschede. Het Hohes Haus werd aan de noordzijde het burcht-complex gebouwd als deel uit van de ringmuur. De kern van het huis, dat van het fundament tot aan het begin van het dak reikt, dateert uit de 14e eeuw. In de huidige vorm -als een voornaam, twee verdiepingen tellend, gebouw uit de renaissance met puntgevel en rad-ornamenten en van binnen met een rond gewelfde kelder, waar nu het Ringburg cafe is gevestigd, stamt het uit ongeveer 1630.

Theodor von Heyden kocht bij zijn aantreden als `Landrat` van Kreis Ahaus in 1834 Hohes Haus en verbouwde het door er kantoorruimtes in te maken tot een gebouw voor het Landratamt en de Kreis. Bij zijn overlijden liet hij het geheel aan zijn dochter Sofia von Heyden na. Vervolgens vererfde het op haar jongste zuster Virginia. Zij benoemde op haar beurt in 1905 haar neef Lodewijk von Bönninghausen tot erfgenaam. In 1967 kwam Hohes Haus aan diens zoon baron Lodewijk von Bönninghausen. Hij was in 1909 op Hohes Haus geboren en hij woonde er voor een geruime tijd, tot zijn overlijden in 2005.

Tegenwoordig is Burg Hohes Haus een verstopte parel in het deelgebied NordRhein Westfalen en fungeert nu als trouwlocatie, vergader accommodatie en Bed & Breakfast.